Wat is Malware in 2024?

We hebben allemaal wel eens te maken met een virus of met een bepaalde malware. Wilt u deze software beter begrijpen of wilt u de malware betekenis te weten komen? Lees er in deze blog alles over en kom erachter hoe u zichzelf hiertegen kunt beschermen!

Probeer het vandaag nog uit!
Hoe u zichzelf hiertegen kunt beschermen malware?

Bescherm uw computer en uw apparaten met de anti malware diensten van Malwarebytes. Krijg de meest betrouwbare anto-malware met geld-terug-garantie

Laatst geupdate op: 19 July 2024

Wat is de Malware definitie?

U heeft misschien wel eens gehoord van malware, maar u vraagt zich waarschijnlijk nog steeds af “Malware wat is dat?”. In deze blog gaan we u uitleg geven over dit onderwerp. We zullen onderwerpen zoals wat is malware precies behandelen en u een oplossing geven om uw geinfecteerde computer te redden of om u tegen malware te beschermen. Voordat we dit doen, moet we het eerst hebben over het volgende:

Wat is een Malware?

Malware is een engelse term voor Malicious Software en het is een verzamelnaam voor de kwaadaardige software programma’s die op uw computer terecht kunnen komen door op een geinfecteerde link te klikken. Er zijn veel verschillende redenen die malware programma’s hebben, maar meestal worden deze gebruikt om achter uw persoonlijke gegevens te komen en om uw computer gebruik te volgen of om uw computersysteem te beschadigen! Het is dus moeilijk om een definitie malware te bepalen.

Bezoek Malwarebytes

De geschiedenis van malware betekenis

De malware betekenis bestaat al voor een lange tijd! Hoewel de term pas in 1990 voor het eerst gebruikt werd, is de software ontstaan in 1971. Deze eerste Malware programma’s waren niet slecht voor u computer en ze zouden geen schade achterlaten. Echter zijn deze programma’s over de jaren heen een stuk complexer geworden en kunnen ze tegenwoordig veel schade aanrichten. Bijvoorbeeld het corrupt maken van uw bestanden, het kopiëren van uw persoonlijke gegevens en het bewaren van al uw wachtwoorden.

wat is malware

Betekenis malware en verschillende vormen ervan

Er bestaan veel verschillende vormen van Malware. Heeft u geen idee wat deze verschillende malware programma’s zijn of wilt u de malware betekenis van deze verschillende programma’s te weten komen? Geen enkel probleem, we gaan het nu namelijk hebben over 11 verschillende vormen van malware die op uw computer terecht kunnen komen!

Wat is een malware – Virus

U heeft zich waarschijnlijk de volgende vraag wel al eens gesteld:”Wat is malware?”. Het is een verzamel naam voor verschillende slechte software programma’s die er bestaan.

Een van de meest bekende malware betekenissen is een “virus”. Dit is een malware dat zich aan een programma of een bestand hecht. Wanneer u dit bestand dan download, door bijvoorbeeld aan torrenting de doen of door op een verkeerde link te klikken), zult u uw computer ermee infecteren. De schade die deze malware kan aanrichten vershilt van virus tot virus!

Wat is malware – Worm

Een “Worm” malware programma is een programma dat zich zeer snel en exponentieel over alle apparaten op een netwerk, zonder gebruik van host programma, verspreid. Wanneer u een bestand downloadt met deze malware vorm in, lopen al uw apparaten op een netwerk risico!

Wat is een malware – Trojan

De naam van deze malware vorm heeft zijn oorsprong van het verhaal van het “trojaans Paard“. Hierbij doet de malware zich voor als ontschuldig programma. Wanneer u deze dan downloadt en installeert geeft u hackers de toegang tot uw computer systeem.

Wat is malware – Spyware

Deze definitie malware spreekt bijna voor zichzelf: Spyware is een malware vorm die uw dagelijkse routines niet persé verstoord, maar het is een programma dat de informatie die u ingeeft op uw computer wordt doorgestuurd naar de maker van dit virus. U kan het vergelijken met een spion de rapporteert aan de maker! Dit virus wordt vaak gebruikt om login gegevens van verschillende accounts te verkrijgen. Andere informatie die vaak op deze manier van u gestolen wordt zijn uw betalingsgegevens die u online gebruikt!

Wat is een malware – Adware

De malware betekenis van Adware is een programma dat gegevens verzamelt over uw internet gebruik en u hier advertenties over zal tonen. Deze advertenties zijn vaak links om een trojaans malware programma te downloaden. Ook kunnen er andere virussen achter deze links verscholen zitten!

Wat is malware – Ransomware

De definitie malware Ransomware gaat als volgt: Malware dat uw persoonlijke gegevens op uw computer versleuteld. U zult moeten betalen om deze versleuteling ongedaan gemaakt te krijgen! Deze malware geeft hackers toegang tot uw persoonlijke bestanden en de hacker kan deze bestanden dan versleutelen met een wachtwoord waar hij of zij enkel toegang tot heeft. Ze vragen u dan om hier een bepaald bedrag voor te betalen! Dit is vaak onderdeel van een phishing scam!

Wat is een Malware – Fileless Malware

Fileless malware kunnen we letterlijk vertalen naar bestandloze malware. Dit betekent dus dat de malware niet vast zit aan een bepaald programma. Het is moeilijker om te ontdekken aangezien er geen malware bestanden te vinden zijn. Er zijn veel verschillende dingen die deze vorm van malware kan doen en het is enorm moeilijk om erachter te komen aangezien deze vorm van malware weggaat bij het opnieuw opstarten van uw computer.

Wat is Malware – Scareware

Scareware malware programma’s zijn pop ups die u proberen te verleiden om op een bepaalde link te klikken of naar een bepaalde website te surfen. Het doel van deze berichten is om u bang te maken of om u wijs te maken dat er iets grondig mis is met uw computersysteem. De oplichters zullen u dan proberen te overtuigen om een bepaalde som geld te betalen om uw computersysteem te redden!

Wat is een Malware – Rootkit

De definitie malware van een Rootkit is: Een programma of een verzameling van software tools die een persoon met slechte bedoelingen controle over uw computer geven. De naam komt van het engels een “toolkit” die de maker ervan “root toegang” ofwel administrator rechten geeft tot de computer.

Wat is Malware – Cryptojacking

De malware betekenis van Cryptojacking is een programma dat, vaak zonder dat u het doorheeft , uw computer’s processor gebruikt om Bitcoin te verkrijgen voor de maker van dit virus. Het gaat vaak ongemerkt door aangezien het in de achtergrond van bepaalde vensters te werk gaat.

Wat is een Malware – Malvertising

De definitie malware van Malvertising is een samenvoegsel van Malware en Advertising. Hierbij zal een persoon met slechte bedoelingen, een effectieve advertentie op een bepaalde website plaatsen. Wanneer u dat op deze advertentie klikt zult u naar een kwaadwillige site gestuurd worden of u zult een malware programma downloaden!

wat is een malware

Voorbeelden van de definitie malware

We hebben het nu gehad over de verschillende vormen van malware die er bestaan en de definitie malware die hierbij hoort! We gaan het nu hebben over verschillende voorbeelden van deze soorten malware die voor veel schade gezorgd hebben!

Een van de meest gevaarlijke Worm malware programma’s was het “ILOVEYOU” worm programma dat in het jaar 2000 zich enorm snel wist te verspreiden. Tot het heden is dit het meest schadelijke worm virus geweest en heeft ergens tussen de 5 en 8 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Wanneer uw computer geinfecteerd was met dit virus, overschreef het belangrijke gegevens en muziek bestanden met koppiën van zichzelf. Hierna kreeg het toegang tot uw mail-adresboek en stuurde het zichzelf in verschillende mails naar al uw contacten.

Hoe wordt malware verspreid

Aangezien we de vraag: “Wat is een malware?” beantwoord hebben zullen we u nu vertellen hoe malware verspreid wordt. Er zijn veel verschillende manieren waarop je deze software op je apparaten kan krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Email bijlagen
 • Advertenties op populaire sites
 • Valse software programma’s
 • Geïnfecteerde USB sticks
 • Phishing mails

U moet dus ten alle tijden in het achterhoofd houden dat iemand kwade bedoelingen kan hebben.

Bezoek Malwarebytes

Hoe kan u Malware vinden

Er zijn een aantal symptomen die aan kunnen tonen dat uw computer geïnfecteerd is met een virus. Enkele voorbeelden van deze symptomen zijn:

 • Uw computer gaat een stuk trager
 • Wanneer u het internet gebruikt openen er verschillende sites waar u helemaal niet naartoe wilt gaan
 • Waarschuwings schermen die vaak gepaard gaan met “manieren om ze op te lossen”
 • Problemen bij het starten of uitschakelen van uw computer
 • Verschillende pop up advertenties die continu te voorschijn komen.

Wanneer u deze symptomen hebt, kan het zijn dat er zich malware op uw computer bevindt. Het vinden van de bestanden van deze software is niet zo gemakkelijk. De enige manier om dit zo goed mogelijk te doen is door een betrouwbare anti-malware software te installeren.

definitie malware

Hoe verwijdert u malware

Er bestaan veel verschillende betrouwbare diensten die u kan gebruiken om malware van uw computer te verwijderen en om uw computer in de toekomst te beschermen tegen virussen!

Deze diensten bestaan tegenwoordig ook voor alle software systemen. Zo zijn er diensten die apps habben voor Windows, MacOS, iOS, Andorid en Linux systemen!

Malware betekenis en hoe u zich ertegen beschermt!

Er bestaan veel verschillende vormen van Malware, en daarom kan het soms moeilijk zijn om u zich hiertegen te beschermen. Maar er zijn toch een aantal dingen die u kan doen om u zich zo min mogelijk bloot te stellen aan deze risico’s.

 • Klik niet op een link in een pop up melding. U kan deze meldingen meestal sluiten door op het kruisje in de rechter bovenhoek te klikken.
 • Houdt uw computer systeem up-to-date. De meeste virussen worden gemaakt voor een oudere versie van de computer systemen.
 • Downloadt enkel applicaties die u zeker gaat gebruiken en downloadt deze van legititieme bronnen!
 • Maak gebruik van een Anti Malware programma!

Bezoek Malwarebytes

Beste anti-Malware software

De beste manier manier om u zich tegen Malware te beschermen is door gebruik te maken van een anti-virus programma. Wanneer u opzoekt: “beste anti-virusprogramma’s” zult u merken dat er een heel groot aanbod is van verschillende anti-virus diensten waar u gebruik van kunt maken, hier zijn vaak ook “gratis” oplossingen bij! Wij raden het echter af om de gratis software te gebruiken aangezien deze meestal de oorzaak zijn van de virussen en uw computer hier extra risico mee loopt!  Om u te helpen bij het kiezen van een betrouwbare dienst hebben we verschillende diensten met elkaar vergeleken en hiermee onderstaande lijst kunnen aanmaken:

Zoals u kunt zien zijn de diensten van Malwarebytes verkozen tot beste anti-malware programma!

Alles wat je moet weten over de definitie malware en hoe u zich hiertegen kan beschermen.

Wanneer u gebruik maakt van het internet loopt u risico dat uw systeem geinfecteerd zal worden met een malware programma. We de vraag “wat is malware” in deze blog grondig uitgelegd. Hierdoor kunnen we concluderen dat malware een kwaadwillige vorm van software is die u best kan vermijden.

Als u denkt dat u of uw apparaat geïnfecteerd is met of als u slachtoffer bent van dit soort programma’s kan u dit vaak merken doordat uw computer plots een stuk trager is, er continu verschillende advertenties te voorschijn komen en wanneer u ongewenst naar een bepaalde website gestuurd wordt.

U kan zich gelukkig beschermen tegen het de effecten van Malware door gebruik te maken van een Anti-malware programma! Wij raden de diensten van Malwarebytes aan. Ze zijn namelijk verkozen tot beste Anti-malware programma!

Avatar photo

Thijs heeft een bachelorgraad in Communicatiewetenschappen met een specialisatie in Online Marketing van de Universiteit van Amsterdam. Hij is een ervaren internetmarketeer met uitgebreide kennis over diverse internetgerelateerde onderwerpen. Met zijn technische achtergrond kan hij een breed scala aan onderwerpen behandelen. Thijs begrijpt dat onze lezers vaak geen technische achtergrond hebben, daarom is zijn doel om de informatie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij is gepassioneerd om complexe concepten op een eenvoudige manier over te brengen, zodat lezers zijn expertise gemakkelijk kunnen begrijpen en ervan kunnen profiteren. U kunt contact opnemen met Thijs via e-mail: thijs@privacyenbescherming.be

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

PrivacyEnBescherming.be