Wat is VPN en hoe werkt zo’n versleutelde verbinding precies?

Wat is VPN precies, en wat houdt een VPN software in? VPN is een afkorting. Het betekent letterlijk een ‘’Virtual Private Network’’, oftewel een virtueel privé netwerk voor u. Nu u weet waar de letters voor staan wilt u natuurlijk weten waar het voor gebruikt wordt, wat houdt en in het welk virtueel privé netwerk is nou dan beste?

Wat is een VPN verbinding precies? Eenvoudig uitgedrukt is een virtueel privé netwerk gecodeerde verbinding.

Probeer nu
Bescherm gegevens met ExpressVPN en krijg 49% korting!

Bescherm uw gegevens door ExpressVPN te gebruiken. Indien u onze promotie gebruikt krijgt u tot wel 49% korting en 3 maanden gratis!

BIJGEWERKT: 14 April 2024

Wat is VPN?

In de onderstaande video zal duidelijk worden wat VPN software is. Klik op de “Wat is VPN” video hierin heb ik geprobeerd het zo makkelijk mogelijk uit te leggen.

Een VPN software is eigenlijk een hele accurate oplossing voor het meest actuele prangende internet vraagstuk waar veel gebruikers mee worstelen: privacy. Met dank aan de meest recente ontwikkelingen zijn VPN app erg eenvoudig te downloaden en is de populariteit van de beruchte versleutelde verbindingen in een relatief korte periode enorm toegenomen. Maar wat is een VPN verbinding met het oog op privacy? Kort gezegd maakt het gebruik van een virtueel privé netwerk het mogelijk om op een speciaal beveiligd netwerk anoniem te internetten.

Dit is uw IP-adres

Dit is uw IP-adres en daarom zal u het moeten beschermen. Het is onverstandig dat IP-adres zomaar getraceerd kan worden en zelfs door mij op deze eenvoudige manier aan u getoond kan worden. Ik zal u in dit artikel uitleggen hoe u in de toekomst dit op een eenvoudige manier kan afschermen.

IP:
City:
Country:
ISP:

Anonimiteit

Het maakt als het ware de gebruiker onzichtbaar, en daardoor heel veel ruimte om zijn of haar gang te gaan op het internet zonder grote consequenties of continu het gevoel te hebben van onveiligheid.

Wat is VPN? Wat is een VPN network ten opzichte van het openbare en publiekelijke internet? In eenvoudige terminologie is een VPN een zogenoemd gesloten netwerk. Dit betekent dat je alleen toegang kunt krijgen tot dit gesloten netwerk wanneer je de inloggegevens tot uw beschikking heeft, en daarmee kunt inloggen op het netwerk. Om dat je kunnen bewerkstelligen moet u wel de benodigde software of applicaties installeren. Het zorgt voor een direct versleutelde connectie tussen een apparaat (computer, tablet of telefoon os x / android) en het openbare netwerk (het internet).

Wat is VPN

Wat is VPN voor internetverbinding?

Door in te loggen op een server, naar keuze, creëer je je eigen privé netwerk. Een eigen veilig netwerk op een onveilig netwerk (het internet) dankzij de VPN verbinding, of beter gezegd dankzij de bescherming van een versleutelde verbinding.

Wat is VPN qua meerwaarde in het feitelijk gebruik? Met een network is het extra veilig internetten dankzij de bescherming van een versleutelde verbinding. Daarbij biedt een versleutelde verbinding nog bijkomende voordelen.

Hieronder wordt uiteen gezet hoe een versleutelde verbinding tot stand kan worden gebracht, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

De betaalde VPN dienst. Wat is de beste versleutelde verbinding

Best Allround 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 Cyberghost, review 2024
9.7
3 Private Internet Access VPN, review 2024
9.5
4 IPVanishVPN, review 2024
9.3
5 NordVPN, review 2024
9.1

Kan dit echt? De gratis VPN voor 1 maand

Het is geen slecht grap die u uiteindelijk geld kost, maar een handig “weetje”. Dit weetje kan u geld besparen wanneer u maar voor een korte periode een VPN aanbieder nodig hebt en hier geen geld voor wil betalen.

ExpressVPN heeft servers is 94 landen. Het aanbieder die geloofd in zijn product en u daarom een “gegarandeerde geld terug garantie” aanbied. Niet tevreden geld terug! Nu denkt u dit heb ik vaker gehoord, klopt! Het verschil is echter dan ExpressVPN uw geld zonder vragen direct terug zal storen op uw rekening.

Ik heb het getest en in alle gevallen mijn geld terug gehad. Ik heb geen smoesjes hoeven te verzinnen. Het is dus ideaal wanneer u maar voor een zeer korte periode een VPN wilt gebruiken. Dit raden wij u natuurlijk niet aan, maar we willen u graag informeren over al uw opties.

wat is vpn

Wat is een VPN verbinding?

Een VPN protocol biedt een gebruiker een versleutelde/beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk. Het gaat om een zogenoemde omgeleide verbinding. Dat is het maken van een beveiligde/versleutelde verbinding tussen verschillende lokale netwerken. Aldus kan op een veilige manier data worden uitgewisseld en het maakt daarmee tevens de internetverbinding veiliger. De versleutelde verbinding beschermt tegen oneigenlijk gebruik van jouw privégegevens online. De vraag wat is een VPN verbinding is dus heden ten dage een zeer relevante vraag.

Een versleutelde verbinding werkt op de achtergrond en je merkt er daardoor niets van. Toch wordt het internetverkeer versleuteld waardoor andere kwaadwillende derden niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet. Ook leidt een server het internetverkeer om, waardoor je bijvoorbeeld zelfs jouw eigen locatie verborgen kunt houden. Omwille van de veiligheid en privacy wordt het gebruik van een versleutelde verbinding via een netwerk sterk aangeraden op publieke wifi-netwerken. Het internet is daardoor veiliger en biedt meer garantie op privacy.

Waarom een VPN netwerk? Wat betekent een VPN netwerk?

a) beveiliging:

Wat is een VPN met het oog op beveiliging? Een versleutelde verbinding biedt beveiliging doordat het internetverkeer versleuteld is; onwelwillende partijen, zoals hackers en overheden, kunnen dientengevolge geen data onderscheppen. De echte VPN bescherming.

b) anonimiteit:

Wat is VPN met het oog op uw anonimiteit tijdens en browsen op het internet? Ieder toestel dat kan inloggen op het wereldwijde web heeft een eigen IP adres. Wat is een IP adres, en wat houdt het in? Een IP adres is eigenlijk een digitale vingerafdruk van uw internetverbinding waarmee u herkend zou kunnen worden op het internet. Tijdens het surfen op het internet laat u overal deze vingerafdruk achter, en kunt u dus getraceerd worden mochten derden partijen dit willen. Al wilt u uw IP adres geheim houden, en dus niet getraceerd kunnen worden, moet u gebruik maken van een virtueel privé netwerk. Wat is een VPN verbinding, wat kan het betekenen voor uw IP adres?

IP adres

U doet als gebruik afstand van uw huidige IP adres, en neemt het IP adres van de VPN aan, en gebruikt deze tijdens het surfen op het web. Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen dan niet uw identiteit achterhalen, of uw locatie achterhalen. Dus erg voordelig voor uw privacy. Een bijkomend pluspunt is dat u als internetgebruiker niet altijd wilt dat uw internet service provider (ISP) alles ziet wat u online doet. Met gebruik van een VPN beschermt u uw online activiteit, en kan uw internet service provider niet zien wat u online uitspookt.

Ook kun je dankzij het virtuele privé netwerk anoniem bestanden downloaden en / of uploaden door de optimale bescherming die het biedt. Een ander bijkomend voordeel is dat diverse advertentienetwerken niet langer een IP profiel naar aanleiding van uw internet activiteiten kunnen opmaken. Ook dit is een van de vele vormen van VPN bescherming.

c) vrijheid:

Wat is een VPN met het oog op vrijheid, en wat is VPN op het gebied van geografische omzeilingen? Een VPN provider heeft in veel gevallen servers over de hele wereld. Deze servers zijn dus gelokaliseerd in verschillende landen, en geven de provider dus internationale dekking op het internet. U zit als het ware continu in hetzelfde land, wat soms restricties met zich meebrengt als u toegang wilt krijgen van content wat alleen in een ander land beschikbaar wordt gesteld.

Als u dan gebruik maakt van een VPN kunt u, mits deze VPN een server heeft in deze omgeving, verbinding maken met de server van dit land. Dan doet u zich als het ware voor als inwoner van dat land, en krijgt u door uw ‘’neppe locatie’’ toegang tot alles wat er in dat land blootgesteld wordt. Dat kan een groot voordeel voor u zijn, omdat het internet helaas nog steeds niet overal vrij toegankelijk is. Een grote variatie aan websites en veel diverse streamingdiensten werken gewoon niet in bepaalde landen.

Een versleutelde verbinding is dan een grandioze oplossing voor dat probleem, want dankzij het VPN netwerk kunt u dan ook toegang krijgen tot veel sites en diverse diensten die eigenlijk totaal niet in jouw land van vestiging beschikbaar zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld Netflix USA / Netflix buiten de EU en The Pirate Bay. Dat is een groot voorbeeld van de geografische vrijheid dat het VPN netwerk u kan bieden. Omzeil dus gemakkelijk de geografische blokkades met een VPN.

Hoe maak je een VPN verbinding?

Om van een netwerk gebruik te kunnen maken, moet je een abonnement bij een aanbieder (ook wel ‘VPN provider ‘genaamd) afsluiten. Zie hierover onder het kopje “Koop een versleutelde verbinding!” meer. Dit is eenvoudig online te realiseren, waarna direct de benodigde software (apps) kan worden gedownload en worden geïnstalleerd.

Om een daadwerkelijke verbinding (versleutelde verbinding) tot stand te brengen, zul je moeten inloggen; je moet je als het ware identificeren. Dat kan op verschillende manieren:

i) door gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord; of

ii) een door de provider uit te reiken certificaat; of

iii) een combinatie van certificaat met gebruikersnaam en wachtwoord.

De laatste variant verdient de voorkeur, maar is lastiger in het gebruik. Vandaar dat veelal wordt volstaan met een gebruikersnaam en wachtwoord. Indien men daarvoor kiest, dient men wel gebruik te maken van een ‘sterk wachtwoord’, zoals bij andere accounts te doen gebruikelijk is.

Aldus creëer je je eigen account en dan heb je toegang tot het servicenetwerk van de door jou gekozen provider. Er kan nu verbinding worden gemaakt met een server, die elders op de wereld gesitueerd kan zijn. Dat is hét moment dat jouw internetverkeer versleuteld is, waardoor je veilig en anoniem gebruik kunt maken van het internet, met andere woorden: het moment van optimale bescherming.

Wat is een VPN server?

Een server fungeert als tussenstation tussen de versleutelde gebruiker en de rest van het internet. De versleutelde gebruiker (computer, tablet of telefoon) maakt verbinding met de server. VPN server stuurt vervolgens deze gegevens door naar de eindbestemming op het internet.

Meeste VPN-providers hebben verschillende locaties voor de door hen gebruikte VPN servers. Je kunt als abonnee kiezen uit de VPN servers die de VPN providers aanbieden.

Software voor computer, tablet en telefoon

Dit is vrij eenvoudig, want thans is er voor alle besturingssystemen software te downloaden die het mogelijk maakt om een gesloten verbinding op te zetten met een server. Een VPN verbinding kun je opzetten bij elke internetverbinding die je wilt maken. Ook maakt het niet uit welke internetprovider je hebt, want als gebruiker maak je eerst verbinding met het openbare internet via een internetprovider en vervolgens start je een VPN verbinding met een server via de software.

Ook kun je het privénetwerk gebruiken als je het internet gebruikt via een zogenoemd openbaar netwerk (bijvoorbeeld de openbare wifi hotspots op vliegvelden, restaurants et cetera).

Door een versleutelde verbinding via een VPN netwerk kun je veilig openbaar wifi gebruiken. De reden om een VPN verbinding thuis te gebruiken is bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat jouw provider kan zien wat je online doet of dat je simpelweg anoniem wilt kunnen downloaden.

Openbare Wi-Fi

Conclusie van de betaalde VPN : Koop een versleutelde verbinding!

Een versleutelde verbinding kun je afnemen bij een aanbieder/provider. Je kunt kiezen tussen gratis VPN protocol en betaalde providers (via abonnement). Gratis providers brengen echter dikwijls nadelen met zich, zoals een beperkte datalimiet, een beperkte snelheid of een verminderde hoeveelheid servers/landen waarmee je kunt verbinden.

Het verdient de voorkeur om een betaalde dienst af te nemen, met name van een aanbieder die niet in de Verenigde Staten is gevestigd, indien privacy van doorslaggevend belang is.

Bij de keuze is het uiteraard ook van belang wat je zelf het belangrijkste vindt: privacy, snelheid of hoeveelheid data.

Bezoek ExpressVPN
Meer besparen tot het einde van April 2024

Meest gestelde vragen

Wat is VPN en waarom heb ik deze beveiliging nodig?

Met een VPN, oftewel Virtual Private Network, kan u een beveiligde verbinding maken met een ander netwerk via het internet. VPN’s kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot websites met regiobeperkingen, om uw surfactiviteiten af te schermen van nieuwsgierige blikken op openbare Wi-Fi, en nog veel meer. …Ik heb een test gedaan en deze ranking kunt vinden in het artikel.

Is het gebruik van VPN veilig?

De meeste VPN-diensten bieden verschillende methoden om uw identiteit te beveiligen terwijl u verbonden bent als een manier om te garanderen dat u veilig en anoniem blijft. Hoewel het gebruik van een VPN volkomen legaal is, zal elke illegale activiteit die online wordt uitgevoerd illegaal blijven, ongeacht of u een VPN gebruikt of niet.

Moet u de hele tijd VPN gebruiken?

VPN’s bieden de beste bescherming als het gaat om uw online beveiliging. Laat daarom uw VPN altijd aanstaan om u te beschermen tegen datalekken en cyberaanvallen.

blogger Jesper

Jesper heeft zijn bachelorgraad behaald in Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij staat bekend als een absolute expert als het gaat om VPN's en alles wat daarmee te maken heeft. Op jonge leeftijd bleek Jesper al een echte speurneus te zijn, altijd klaar om een zaak aan te pakken en alle puzzelstukjes samen te brengen. Tegenwoordig zet Jesper zijn kwaliteiten in als cyber security expert in ons team. Met Jesper als waardevolle aanvulling kunnen we de meest relevante informatie voor u analyseren en presenteren. U kunt contact opnemen met Jesper via e-mail: jesper@privacyenbescherming.be.

6 Comments
 1. Ik heb er veel geprobeerd maar gratis moet je niet nemen dan betaal je toch met je privacy, ik gebruik het op mn iphone en op mn mac. Handiger kun je niet verzinnen. Nord is echt een van de beste.

 2. Ik heb het meeste begrepen. Doch ik zie alleen PC en dergelijke behandeld. Doch, is dit alles ook nuttig voor mijn Smart TV in verband met onvangst van buitenlandse o.a. Belgisch/nederlandse zenders , als ik in Spanje verblijf ?

 3. Reply Avatar photo
  karen sprengers 24/07/2019 at 12:34

  Dag Wesley,

  Bedankt voor je uitleg!
  Welke raad je aan voor China? Liefst gratis, want ik heb het maar 2 weken nodig.

  Groetjes,
  Karen

 4. Beste Wesley, heldere uitleg, je weet waarover je het hebt. Je zegt dat als je op je privacy gesteld bent, je best geen aanbieder neemt die in de VS gevestigd is.
  Waar zijn de drie door jou besproken vpn providers gevestigd ?
  Alvast bedankt en vriendelijke groeten,
  Keeshond

  • Hoi Kees,

   Bedankt voor je bericht. Je kan inderdaad beter voor een provider kiezen buiten de USA, anders val je onder hun wetgeving. Onze aanbevolen TOP-3 komt uit: 1)NordVPN; Panama, 2)ExpressVPN; Guernsey and 3) CyberGhost;Roemenië.

   Groetjes,
   Mike

Leave a reply

PrivacyEnBescherming.be