Wat is VPN en hoe werkt zo’n versleutelde verbinding precies?

Wat is VPN? Het betekent letterlijk ‘Virtual Private Network’, ofwel een virtueel privénetwerk. Wat is dat nu eigenlijk? Eenvoudiger uitgedrukt is: een versleutelde verbinding of een gecodeerde verbinding. Een versleutelde verbinding is eigenlijk de oplossing voor het meest actuele en prangende internetvraagstuk: privacy. Dankzij de recente ontwikkelingen in de Privacywetgeving is het gebruik van versleutelde verbindingen enorm toegenomen. Wat is een VPN netwerk verbinding met het oog op privacy? Kort gezegd een beveiligd netwerk wat het mogelijk maakt om anoniem te internetten, het maakt een gebruiker onzichtbaar.

Wat is VPN?

Wat is een VPN network ten opzichte van het openbare internet? Het is een zogenoemd ‘gesloten netwerk’, dat wil zeggen dat je alleen toegang kunt krijgen door in te loggen. Om dat te kunnen bewerkstelligen moet je wel benodigde software of apps installeren. Het  zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een apparaat (computer, tablet of telefoon) en het openbare netwerk (het internet).

Wat is VPN

Door in te loggen op een server, naar keuze, creëer je je eigen privénetwerk. Een eigen veilig netwerk op een onveilig netwerk (het internet) dankzij de VPN verbinding, of beter gezegd dankzij de bescherming van een versleutelde verbinding.

Wat is VPN qua meerwaarde in het feitelijk gebruik? Met een network is het extra veilig internetten dankzij de bescherming van een versleutelde verbinding. Daarbij biedt een versleutelde verbinding nog bijkomende voordelen.

Hieronder wordt uiteen gezet hoe een versleutelde verbinding tot stand kan worden gebracht, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Beste versleutelde verbindingen

ExpressVPN een deskundige in veiligheid en de koning van Netflix blokkade ontwijken

ExpressVPN is één van de oudste en meest bekende VPN op de markt. En het is ook geen wonder. Want inderdaad, het biedt ...

User rating:
9.5
2 Cyberghost review veilig internetten is nog nooit zo makkelijk geweest

Cyberghost review veilig internetten is nog nooit zo makkelijk geweest

Sinds 2011 is CyberGhost VPN een grote speler op de markt van versleutelde internetverbindingen. Deze CyberGhost review ...

User rating:
9.3
3 Anoniem surfen op het internet met VyprVPN

Anoniem surfen op het internet met VyprVPN

VyprVPN is één van de betere keuzes als je graag censuur wilt ontwijken. Uniek aan VypreVPN is dat het een eigen DNS ...

User rating:
9

Wat is een VPN verbinding?

Een versleutelde verbinding biedt een gebruiker een versleutelde/beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk. Het gaat om een zogenoemde omgeleide verbinding. Dat is het maken van een beveiligde/versleutelde verbinding tussen verschillende lokale netwerken. Aldus kan op een veilige manier data worden uitgewisseld en het maakt daarmee tevens de internetverbinding veiliger. De versleutelde verbinding beschermt tegen oneigenlijk gebruik van jouw privégegevens online. De vraag wat is een VPN verbinding is dus heden ten dage een zeer relevate vraag.

Een versleutelde verbinding werkt op de achtergrond en je merkt er daardoor niets van. Toch wordt het internetverkeer versleuteld waardoor andere kwaadwillende derden niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet. Ook leidt een server het internetverkeer om, waardoor je bijvoorbeeld zelfs jouw eigen locatie verborgen kunt houden. Omwille van de veiligheid en privacy wordt het gebruik van een versleutelde verbinding via een netwerk sterk aangeraden op publieke wifi-netwerken. Het internet is daardoor veiliger en biedt meer garantie op privacy.

1
Waarom een VPN netwerk? Wat betekent een VPN netwerk?
a) beveiliging:

Wat is een VPN met het oog op beveiliging? Een versleutelde verbinding biedt beveiliging doordat het internetverkeer versleuteld is; onwelwillende partijen, zoals hackers en overheden, kunnen dientengevolge geen data onderscheppen. De echte VPN bescherming.

b) anonimiteit:

Wat is een VPN met het oog op anonimiteit? Ieder toestel dat kan inloggen op internet heeft een eigen IP-adres. Een IP-adres is eigenlijk een digitale vingerafdruk van jouw internetverbinding waarmee je herkend kunt worden op het internet. Jouw IP-adres wordt echter verborgen gehouden indien en zodra je een versleutelde verbinding maakt met een VPN-server. Je neemt als gebruiker het IP-adres van de VPN-server aan. Onwelwillende derden kunnen alsdan niet jouw identiteit en/of jouw locatie achterhalen. Bijkomend voordeel is dat je, door gebruik te maken van een versleutelde verbinding, het voor je provider onmogelijk maakt om te kunnen zien wat je online doet. Tevens kun je dankzij de VPN bescherming anoniem kunt downloaden en/of uploaden. Een ander bijkomend voordeel is dat advertentie netwerken niet langer een IP-profiel naar aanleiding van je internetgedrag kunnen opmaken. Ook dit is een vorm van VPN bescherming.

c) vrijheid:

Wat is een VPN met het oog op vrijheid? Een provider stelt je in staat stelt te verbinden met servers die gesitueerd zijn over de hele wereld. Door te verbinden met een server in een bepaald land, neem je als het ware de nationaliteit van dat land aan. Dat kan een groot voordeel zijn, omdat het internet namelijk niet overal vrij toegankelijk is. Veel websites en streamingdiensten werken niet in bepaalde landen. Een versleutelde verbinding biedt dan de oplossing. Dankzij een VPN netwerk kun ook toegang krijgen tot sites en diensten die eigenlijk niet in jouw land van vestiging beschikbaar zijn, zoals Netflix USA / Netflix buiten de EU en The Pirate Bay. Dat is een voorbeeld van de geografische vrijheid dat het VPN netwerk kan bieden.

2
Hoe maak je een VPN verbinding?

Om van een netwerk gebruik te kunnen maken, moet je een abonnement bij een aanbieder (ook wel ‘VPN provider ‘genaamd) afsluiten. Zie hierover onder het kopje “Koop een versleutelde verbinding!” meer. Dit is eenvoudig online te realiseren, waarna direct de benodigde software (apps) kan worden gedownload en worden geïnstalleerd.

Om een daadwerkelijke verbinding (versleutelde verbinding) tot stand te brengen, zul je moeten inloggen; je moet je als het ware identificeren. Dat kan op verschillende manieren:

i) door gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord; of

ii) een door de provider uit te reiken certificaat; of

iii) een combinatie van certificaat met gebruikersnaam en wachtwoord.

De laatste variant verdient de voorkeur, maar is lastiger in het gebruik. Vandaar dat veelal wordt volstaan met een gebruikersnaam en wachtwoord. Indien men daarvoor kiest, dient men wel gebruik te maken van een ‘sterk wachtwoord’, zoals bij andere accounts te doen gebruikelijk is.

Aldus creëer je je eigen account en dan heb je toegang tot het servernetwerk van de door jou gekozen provider. Er kan nu verbinding worden gemaakt met een server, die elders op de wereld gesitueerd kan zijn. Dat is hét moment dat jouw internetverkeer versleuteld is, waardoor je veilig en anoniem gebruik kunt maken van het internet, met andere woorden: het moment van optimale bescherming.

3
Wat is een VPN server?

Een server fungeert als tussenstation tussen de versleutelde gebruiker en de rest van het internet. De versleutelde gebruiker (computer, tablet of telefoon) maakt verbinding met de server. VPN server stuurt vervolgens deze gegevens door naar de eindbestemming op het internet.

Meeste VPN-providers hebben verschillende locaties voor de door hen gebruikte VPN servers. Je kunt als abonnee kiezen uit de VPN servers die de VPN providers aanbieden.

4
oftware voor computer, tablet en telefoon

Dit is vrij eenvoudig, want thans is er voor alle besturingssystemen software te downloaden die het mogelijk maakt om een gesloten verbinding op te zetten met een server. Een VPN verbinding kun je opzetten bij elke internetverbinding die je wilt maken. Ook maakt het niet uit welke internetprovider je hebt, want als gebruiker maak je eerst verbinding met het openbare internet via een internetprovider en vervolgens start je een VPN verbinding met een server via de software.

Ook kun je het privénetwerk gebruiken als je het internet gebruikt via een zogenoemd openbaar netwerk (bijvoorbeeld de openbare wifi hotspots op vliegvelden, restaurants et cetera).

Door een versleutelde verbinding via een VPN netwerk kun je veilig openbaar wifi gebruiken. De reden om een VPN verbinding thuis te gebruiken is bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat jouw provider kan zien wat je online doet of dat je simpelweg anoniem wilt kunnen downloaden.

CONCLUSIE : Koop een versleutelde verbinding!

Een versleutelde verbinding kun je afnemen bij een aanbieder/provider. Je kunt kiezen tussen gratis providers en betaalde providers (via abonnement). Gratis providers brengen echter dikwijls nadelen met zich, zoals een beperkte datalimiet, een beperkte snelheid of een verminderde hoeveelheid servers/landen waarmee je kunt verbinden.

Het verdient de voorkeur om een betaalde dienst af te nemen, met name van een aanbieder die niet in de Verenigde Staten is gevestigd, indien privacy van doorslaggevend belang is.

Bij de keuze is het uiteraard ook van belang wat je zelf het belangrijkste vindt: privacy, snelheid of hoeveelheid data.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply