Wat is een Wachtwoordmanager in 2024?

Tegenwoordig moeten we overal wachtwoorden voor gebruiken en hetzelfde wachtwoord voor al uw accounts is nooit een goed idee. Daarom zijn er wachtwoord managers ontwikkelt. We horen u nu al vragen: “Wat is een wachtwoordmanager?”. In deze blog komt u er alles over te weten!

Probeer vandaag uit!
Bescherm uw wachtwoorden met 1Password !

Met de diensten van 1Password kunt u al uw wachtwoorden op een veilige manier op uw computer opslaan, zodat u deze kunt gebruiken wanneer u dit wilt!

Laatst geupdate op: 7 June 2024

Wat is een wachtwoordmanager

U kunt een wachtwoord manager vergelijken met een digitale opslag plaats waarin u uw wachtwoorden, en de accounts waar ze bijhoren, in kunt opslaan! Een wachtwoord manager vult vervolgens automatisch de wachtwoorden in van de accounts die u wilt gaan gebruiken. Het enige wat u nog zou moeten onthouden is het wachtwoord voor uw wachtwoord manager.

wat is een wachtwoordmanager

Wat is een wachtwoordmanager in deze tijd? Tegenwoordig is een wachtword manager veel meer dan een opslag plaats voor uw bestaande wachtwoorden, zo heeft u bijvoorbeeld functies zoals het genereren van complexe wachtwoorden die zeer moeilijk te achterhalen zijn. U hoeft deze wachtwoorden nooit te onthouden aangezien de wachtwoord manager deze automatisch voor u zal invullen.

Welke soorten wachtwoordmanagers bestaan er?

Naast de vraag “wat is een wachtwoordmanager?” kunt u ook de vraag “Welke wachtwoord managers bestaan er?” stellen. Er zijn namelijk een heel aantal verschillende soorten wachtwoord managers die u zou kunnen gebruiken.

wat is een wachtwoordmanager

Apparaat Wachtwoord managers

Om de vraag “wat is een wachtwoordmanager?” beter te begrijpen moet u de verschillende soorten managers kennen. Zo heeft u bijvoorbeeld een apparaat gebaseerde wachtwoord manager. Dit is een opslag plaats die enkel op het apparaat zit waar u de wachtwoord manager op gebruikt. Bijvoorbeeld als u een laptop heeft, zullen uw wachtwoorden ook enkel op deze laptop opgeslagen worden. U zult dus op elk van uw apparaten de wachtwoorden zelf moeten toevoegen.

U heeft echter bij sommige wachtwoord managers wel de mogelijkheid om deze met elkaar te synchroniseren wanneer u verbinding maakt met het internet!

Browser Wachtwoord managers

Om gebruik te maken van het internet hebben we altijd een webbrowser nodig. Deze worden ook nog steeds verder ontwikkeld en tegenwoordig komen de meeste browsers zelfs met een ingebouwde wachtwoord manager. Op deze manier kunt u al uw wachtwoorden op al uw apparaten die de browser ondersteunen opvragen, het enige wat u nog moet doen is de applicaties met elkaar laten synchroniseren.

Cloud Wachtwoord managers

Tegenwoordig hebben we allemaal wel een “Cloud” opslag. Dit betekent dat onze gegevens op de servers van de aanbieder zoals google of iCloud opgeslagen worden. Er zijn ook wachtwoord managers die op deze manier werken. Uw wachtwoorden zullen dan op een veilige manier versleuteld worden en worden opgeslagen in een “cloud” opslag ruimte. Wanneer u uw wachtwoorden dan nodig heeft kunt u deze gewoon via de diensten van de wachtwoordmanager opvragen!

SSO Wachtwoord managers

Een SSO, ook wel single sign-on wachtwoordmanager genoemd is een speciale manier van werken. Hiervoor heeft u namelijk maar 1 uniek wachtwoord nodig voor al uw applicaties. Dit is een wachtwoord manager die bijna alleen door bedrijven gebruikt wordt. Het helpt de IT afdeling namelijk doordat ze minder werk hebben bij het resetten van vergeten wachtwoorden. Het is een zeer veilige en gebruiksvriendelijke manier om u met 1 wachtwoord toegang te geven tot al uw verschillende accounts.

Bezoek 1Password

Wat is een wachtwoordmanager en hoe werkt het?

Zoals we het u eerder al gezegd hebben, is een wachtwoord manager een soort digitale opslag plaats waarin u al uw accounts en bijbehorende wachtwoorden kunt opslaan. Wanneer u deze dan nodig heeft voor een website zal de wachtwoord manager het juiste account en wachtwoord zoeken en voor u invullen. Vaak werkt dit ook voor informatie zoals creditcard nummers of adressen.

wat is een wachtwoordmanager

Wat is een wachtwoordmanager en is het veilig?

Veel mensen denken dat het opslaan van al deze gegevens op 1 plek een zeer gevaarlijk iets is. Echter is dit niet echt het geval. Voordat uw gegevens in de kluis komen te zitten, worden deze nog eens extra versleuteld. Het is daarom een stuk veiliger dan voor elk account dat u heeft hetzelfde wachtwoord te gebruiken of deze wachtwoorden in een notitie op uw apparaat bij te houden. U kunt het nog beter beveiligen door de twee-factor authenticatie in te schakelen!

Bezoek 1Password

Wat is de beste wachtwoord manager

We hebben verschillende wachtwoord managers met elkaar vergeleken en onderstaande ranglijst kunnen maken. Wilt u graag meer weten over hoe we de ranglijst hebben kunnen maken of welke wachtwoord managers er bestaan? Dan kunt u dit in onze blog lezen: Wachtwoord managers!

Zoals u uit deze lijst kunt zien, raden wij de diensten van 1Password aan als beste wachtwoord manager die u zou kunnen gebruiken!

Waarom zou u een wachtwoord manager gebruiken

Het gebruiken van een wachtwoord manager is vooral aangeraden als u verschillende accounts op een regelmatige basis moet gebruiken en hier niet iedere keer het wachtwoord voor wilt invullen. Het maakt uw leven een stuk gemakkelijker wanneer u gewoon naar een website kunt surfen en meteen kan inloggen zonder dat u hier iets voor moet doen. Het is ook mogelijk om dit te doen met betalingsgegevens, zo hoeft u niet iedere keer uw portefeuille te gaan halen om uw kaartinformatie in te kunnen vullen.

Het is ook een heel stuk veiliger dan dat u deze informatie in een excel bestand of in een notitie op uw computer bijhoudt. De gegevens worden namelijk versleuteld zodat derde partijen hier nooit aan kunnen.

Bezoek 1Password

Alles wat u moet weten over wachtwoord managers

Om uw vraag “wat is een wachtwoordmanager?” te beantwoorden moet u weten dat er verschillende soorten wachtwoord managers bestaan die u kunt gebruiken. Zo heeft u wachtwoord managers die op uw apparaat staan, maar ook wachtwoord managers waarbij uw gegevens versleuteld worden en in de “Cloud” van de service providers worden opgeslagen! De wachtwoord managers werken als een soort opslagplaats waar uw wachtwoorden op een zeer beveiligde manier worden opgeslagen!

Het is een veilige manier om al uw verschillende wachtwoorden of betalingsgegevens op te slaan zodat u deze niet altijd zelf hoeft in te vullen. Wilt u ook gebruik maken van een wachtwoord manager? Dan raden wij de diensten van 1Password aan!

De wachtwoord manager van 1Password is namelijk een van de meest veilige wachtwoord managers die u zou kunnen gebruiken. Op deze manier maakt u het voor uzelf een stuk gemakkelijker om in te loggen op verschillende website en u zorgt ervoor dat derde partijen een stuk minder gemakkelijk aan uw gegevens kunnen komen.

Avatar photo

Thijs heeft een bachelorgraad in Communicatiewetenschappen met een specialisatie in Online Marketing van de Universiteit van Amsterdam. Hij is een ervaren internetmarketeer met uitgebreide kennis over diverse internetgerelateerde onderwerpen. Met zijn technische achtergrond kan hij een breed scala aan onderwerpen behandelen. Thijs begrijpt dat onze lezers vaak geen technische achtergrond hebben, daarom is zijn doel om de informatie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij is gepassioneerd om complexe concepten op een eenvoudige manier over te brengen, zodat lezers zijn expertise gemakkelijk kunnen begrijpen en ervan kunnen profiteren. U kunt contact opnemen met Thijs via e-mail: thijs@privacyenbescherming.be

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

PrivacyEnBescherming.be