VPN of Proxy welke is de veiligste?

Als je op dit artikel beland bent, dan wel via Google, of door gewoon te browsen op deze website, zoek je antwoord op enkele vragen. Waarschijnlijk is je meest prangende vraag: VPN of proxy server gebruiken? Of: wat zijn de verschillen tussen een VPN of proxy server gebruiken?

Welnu, in dit VPN vs Proxy artikel gaan we het uitgebreid hebben over de verschillen tussen deze twee services. Ook zullen we de ultieme combo gaan bespreken, namelijk de proxy VPN of VPN proxy. Ik zou zeggen: lees snel verder, want we hebben veel te bespreken!

Bijgewerkt: 16 April, 2024

Test ExpressVPN
Test GRATIS ExpressVPN voor een maand!

ExpressVPN is een van de weinige VPN providers op de markt die zonder reden je geld terug geeft na 30 dagen.

VPN vs Proxy – De Voornaamste Verschillen

Beide VPN-aanbieders en proxyservers zijn in den beginne eigenlijk perfect geschikt om geografische content blokkades te omzeilen. Hoewel veel mensen denken dat het dus eigenlijk dezelfde soort producten zijn, is dit totale onzin en dus niet waar. Een van deze diensten beschermd namelijk je digitale privacy, terwijl de andere methode dit totaal niet doet.

Laten we het als eerste even hebben over wat een proxy server precies is en wat deze doet. Eigenlijk is een proxy server eigenlijk een soort poort of in het Engels ”Gateway” tussen het internet en haar gebruikers. Je kunt het eigenlijk zien als een soort ”tussen server” die alle eindgebruikers en de webpagina’s die deze bezoeken soort van scheidt.

Het lijkt er qua dataverkeer bij het gebruik van een proxyserver op dat iemand ergens anders is dan waar deze gene daadwerkelijk is.

De betere proxyservers fungeren dan ook als een soort firewalls, die ook nog eens je toestellen beschermen van digitale criminaliteit en hacking.

vpn of proxy

Proxy Servers – Verschillende soorten

Officieel gezien zijn er drie verschillende soorten proxyservers. Echter, als we deze opbreken in nog specifiekere proxyserver soorten, zijn er een paar meer.

HTTP Proxyservers – Allereerst zijn er de standaard proxyservers die werken bij het bezoeken van websites. Als je je browser voorziet van een HTTP proxyserver, wordt al je internetdata via die proxyserver omgeleid. Dit is vooral handig, maar ook alleen handig voor het bezoeken van websites. Vooral websites waartoe je normaal gezien vanuit je locatie geen toegang toe zou hebben, zijn te bezoeken.

SOCKS Proxyservers – Ten tweede zijn er de SOCKS proxyservers. Deze werken in principe hetzelfde, maar kunnen ook gebruikt worden voor andere zaken dan alleen browsertraffic. Je zou deze bijvoorbeeld kunnen gebruiken op een gameserver, in een streaming provider of op een torrent downloading platform.

Hoewel deze dus alle soorten dataverkeer kunnen omleiden, werken dit soort proxyservers buitengewoon langzaam. Dit komt omdat bijna iedereen dezelfde proxyservers gebruikt voor deze diensten en hierdoor de bandbreedte enorm wordt belaad van de desbetreffende server(s).

Transparante Proxyservers – Dit zijn eigenlijk proxyservers met een ander doeleinde dan de twee typen zojuist besproken. Deze proxyservers worden doorgaans opgezet door werkgevers en ouders die willen zien wat hun werknemers of kinderen,  aan het doen zijn op het internet.

Dit doen zij om bijvoorbeeld toegang tot bepaalde websites, content, games en apps te verbieden. Dit is in de volksmond eerlijk gezegd vrij logisch te noemen, naar mijn mening.

Ook hotels, restaurants en publieke Wi-Fi hotspots gebruiken dergelijke proxyservers om precies te weten wie hun gebruikers zijn, wat zij doen en om bandbreedte op hun dataplan te besparen.

vpn proxy

Bezoek ExpressVPN
Meer besparen tot het einde van April 2024

Proxy Servers – Specifiekere soorten servers

Er zijn, zoals eerder gezegd, ook nog andere soorten, meer specifiekere proxyservers. Dit zijn:

Forward proxyserver – Dit type server wordt voornamelijk gebruikt om gebruikersgroepen binnen een intern datanetwerk te beheren. Het doet wat in de naam staat: het ”forward” alle dataverkeer door de proxy.

Data Center proxyserver – Dit zijn servernetwerken die niet gereguleerd of gecontroleerd worden door je internetaanbieder (ISP). Echter worden deze beheerd door een algemeen datacentrum dat als centrale data hub fungeert.

Dit is voornamelijk handig voor mensen die supersnelle internetverbindingen nodig hebben. Ook opsporingsinstellingen en overheden zijn dol op dit type servernetwerken. Ze kunnen hiermee namelijk snel en goedkoop data verzamelen over een grote groep mensen.

SSL proxyserver – Dit is een soort beveiligd type server. Deze versleuteld namelijk alle data (van twee kanten) tussen haar gebruikers. De proxy verbergt dus zowel de bezoeker als de server van elkaar. Dit is voornamelijk handig voor organisaties die bang zijn voor datalekken en digitale criminaliteit. Omdat Google SSL sites hoger ranked, kiezen ook veel bedrijven er voor dergelijk type server te gebruiken.

VPN vs Proxy – Wat is een VPN?

Nu we alle soorten proxyservers besproken hebben en verteld hebben wat deze doen, komen we aan bij VPN. Want wat is een VPN proxy of proxy VPN nu precies?

Een VPN is eigenlijk iets anders vergeleken met een proxyserver. Een VPN is namelijk een derde partij met een heel servernetwerk over de gehele wereld. Wat er gebeurd bij een VPN is dat een gebruiker inlogt op de VPN dienst, verbinding maakt met een van de beschikbare servers, en vervolgens hiermee diegenes daadwerkelijke locatie verandert of maskeert.

Een VPN versleuteld namelijk ook al het dataverkeer tussen je bezochtte websites en je gebruikte toestellen. Dit betekent feitelijk dat je internetaanbieder niet meer je internetactiviteit kan volgen of data van je opslaan. Je bent letterlijk volledig anoniem als je een VPN gebruikt.

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ze wel zien dat je verbinding maakt met een VPN server, maar daarna gegarandeerd niks meer. De encryptie of versleuteling is van militair niveau en beschermt je ook tegen spionage van je overheid en hackers.

vpn

Beste VPN op een rijtje

Best Allround 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 Cyberghost, review 2024
9.7
3 Private Internet Access VPN, review 2024
9.5
4 IPVanishVPN, review 2024
9.3
5 NordVPN, review 2024
9.1

VPN of Proxy – Het grote verschil

Hier komen we dus gelijk bij het mooie antwoord op de hele stelling. Hoewel een proxyserver dus wel data monitort en herleidt, verbergt een VPN daadwerkelijk je identiteit en locatie. Een proxyserver kan dit nooit 100% voor je doen of garanderen.

Om deze reden heb ik enkele van de beste premium VPN aanbieders ter wereld zelf uitvoerig getest. Vervolgens heb ik hier uitgebreide VPN reviews over geschreven. Op deze manier kun je dus zelf kiezen welke VPN aanbieder het beste bij jou of je familie of vriendenkring past.

ExpressVPN – Premium VPN Gratis 30 Uitproberen

De naar mijn mening beste premium VPN aanbieder, is ExpressVPN. Zoals ik al zei, heb ik enkele premium VPN diensten zelf getest maar toch komt deze VPN aanbieder duidelijk als beste uit de bus.  Je kunt mijn volledige ExpressVPN review hier lezen.

Niet alleen heeft ExpressVPN meer dan 3.000 servers in meer dan 90 landen, ook hebben zij een no-log policy, kill switch functie en andere belangrijke privacy protection tools.

Maar het mooiste moet nog komen! Je kunt namelijk ExpressVPN 30 dagen gratis uitproberen. Hoe dit werkt is vrij simpel. Deze VPN aanbieder biedt namelijk een 30 dagen niet goed, geld terug garantie aan. Dit wil zeggen dat je een VPN abonnement bij hun kunt kopen, en deze vervolgens binnen 30 dagen weer opzeggen.

Wat er dan gebeurd, is dat je je betaalde lidmaatschapsgeld volledig krijgt teruggestort op je bankrekening. Als je niet via iDEAL of bankoverschrijving hebt betaald, krijg je je geld teruggestort op je gekozen betalingsmethode.

Het mooie is nog dat ExpressVPN totaal geen vragen stelt waarom je je VPN abonnement hebt stopgezet.

Bezoek ExpressVPN
Meer besparen tot het einde van April 2024

VPN vs Proxy – Conclusie

Hopelijk weet je nu precies waarom je een VPN of proxy zou moeten gebruiken. Je hebt geleerd dat een VPN proxy of proxy VPN je identiteit wel beschermt en enkel een proxy niet. Op de vraag of je dus een VPN of Proxy moet gebruiken, is het antwoord vrij simpel: in dit VPN vs Proxy debacle wint een VPN het altijd over het gebruik van een gewone proxyserver.

Ook heb ik je verteld dat je dus ExpressVPN als VPN proxy of proxy VPN 30 dagen gratis kunt uitproberen.

VPN vs Proxy – Veel Gestelde Vragen

Of je nu een VPN of proxyserver wilt gaan gebruiken blijft voor velen een belangrijke vraag. Ook krijg ik regelmatig vragen over VPN proxyservers binnen op de website. In dit onderdeel bespreek ik precies de proxy VPN vragen die mij het meest gesteld werden de afgelopen jaren.

VPN vs Proxy – Wat is goedkoper?

Over het algemeen is een VPN veel goedkoper. Dit kost slechts enkele Euro’s per maand, in tegenstelling tot enkele tientallen tot honderden Euro’s per maand van proxyservers. Bovendien komen VPN proxyserver diensten met eigenlijk precies dezelfde functies, maar dan nog beter!

Kan ik gebruik maken van gratis proxy VPN servers?

Hoewel deze wel bestaan kan ik het gebruiken van deze niet echt aanraden. Niets is namelijk gratis en gratis diensten zitten vaak vol spyware, malware, ongewenste reclame en noem maar op. Ook bestaat er zelfs de kans dat je persoonsgegevens of dataverkeer wordt doorverkocht aan criminele partijen. Mijn advies is doe het niet en bespaar niet op je digitale privacy.

VPN of Proxy – Kan ik niet beiden gebruiken?

Als je echt volledig beschermd wilt zijn, kun je inderdaad beiden gebruiken. Dit kan ietwat prijzig uitvallen maar is misschien wel de beste optie ter optimale bescherming. Weet wel dat alle VPN proxyservers gebruiken als standaard en dat VPN proxyservers over het algemeen beter gerund worden dan dat je het zelf zal kunnen doen.

blogger Jesper

Jesper heeft zijn bachelorgraad behaald in Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij staat bekend als een absolute expert als het gaat om VPN's en alles wat daarmee te maken heeft. Op jonge leeftijd bleek Jesper al een echte speurneus te zijn, altijd klaar om een zaak aan te pakken en alle puzzelstukjes samen te brengen. Tegenwoordig zet Jesper zijn kwaliteiten in als cyber security expert in ons team. Met Jesper als waardevolle aanvulling kunnen we de meest relevante informatie voor u analyseren en presenteren. U kunt contact opnemen met Jesper via e-mail: jesper@privacyenbescherming.be.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

PrivacyEnBescherming.be