Private Internet Access VPN, review 2022

Private Internet Access

Dankzij het internet zijn we tegenwoordig altijd verbonden. En hoewel het geweldig is om de hele wereld binnen handbereik te hebben is het ook belangrijk om jezelf ertegen te beschermen. Om ervoor te zorgen dat je internetverkeer niet gemonitord wordt door oplichters, spionnen, adverteerders of je internetprovider kun je het beste gebruik maken van een VPN. Een van de beste VPN-services uit onze test is Private Internet Access, ofwel PIA.

Zoals iedere VPN garandeert de PIA VPN je de mogelijkheid om veilig en privé te surfen, maar daarnaast heeft deze VPN wat voordelen die anderen niet aanbieden.

Laatst geupdate op: 23 september 2022

De voordelen van Private Internet Access

De PIA VPN geeft je via een gebruiksvriendelijke app toegang tot een scala en servers en features en support 10 simultane verbindingen. PIA’s netwerk bestaat uit meer dan 13.761 P2P-friendly servers in 74 verschillende landen.

Van Windows tot macOS en van Android tot iOS, de PIA VPN service ondersteunt bijna alle platformen. Daarnaast heeft het browserextensies voor Chrome, Firefox en Opera. Kom je er niet helemaal uit? Private Internet Access heeft tutorials en handleidingen om je te helpen met het opzetten van allerlei apparaten zoals routers en dergelijke.

Eigenschappen PIA VPN

EigenschapWaarde
Zero-logs? De data is veilig
Werkt met torrents? Hier is streamen beschermd en anoniem
Netflix US, UK, FR, CA, AU, DE
Multi-login10 gelijktijdige connecties
Aantal landen74+
Supported OSWindows, macOS, Linux, Android, iOS, DD-WRT, Tomato, Raspberry pi, Kodi, Windows Phone
Geld terug garantie30 dagen
ProtocolsWireGuard, PPTP, OpenVPN and L2TP/IPSec
Data verkeerOnbeperkt
EncryptieSterk: Military AES 256 bits
IP AdressenOnbekend
Servers13.761+

PIA VPN service: voordelen en prijzen

PIA VPN is misschien niet meer zo vriendelijk voor je portemonnee als het ooit geweest is, maar er zijn nog steeds een aantal goedkope of zelfs gratis opties voor VPN services.

private internet access prijs

Er zijn verschillende betaalmethoden mogelijk om je te abonneren op de PIA VPN service. Creditcard, PayPal, Amazon payment, Bitcoin, Etherium zijn een aantal van de mogelijkheden. Je kunt zelfs met cadeaukaarten (van bijvoorbeeld Starbucks of Bloomingdales) betalen. Zo kun je indien gewenst redelijk anoniem je aankoop voltooien. Mocht je je abonnement op willen zeggen kan dat gemakkelijk via de grote cancel knop.

Uitgebreid platform support

Private Internet Access ios

De PIA VPN ondersteunt Windows, macOS, Linux, Android, iOS, DD-WRT, Tomato, Raspberry pi, Kodi, Windows Phone. Eerder kon je met maximaal vijf apparaten tegelijkertijd van je PIA VPN service abonnement gebruikmaken. Dit was vrij standaard op de markt. Maar sinds Private Internet Access wat in prijs is gestegen kun je met 10 apparaten tegelijkertijd op de PIA servers.

pia android

Als dat nog niet genoeg is kun je er ook voor kiezen om Private Internet Access te installeren op je router, of een router aan te schaffen waar het al op staat. Tegen de prijs van een routerlicentie bescherm je ieder apparaat op je netwerk.

Private Internet Access heeft niet veel te bieden als het om add-ons gaat. Je kunt er geen statische IP-adressen mee aanschaffen, noch kun je het maximaal aantal apparaten op de PIA servers uitbreiden. Dit zul je als gemiddelde gebruiker waarschijnlijk ook niet nodig hebben, en zo zit je ook niet vast aan een abonnement dat je steeds probeert over te halen om nog iets extra’s te kopen, want je hebt alles al, zeker met die 10 verbindingen.

De PIA VPN service staat verder ongelimiteerd gebruik van P2P filesharing netwerken en BitTorrents toe op de PIA servers. Dat is mooi meegenomen.

VPN-protocollen

VPN-technologie komt in een aantal verschillende stijlen, met verschillende protocollen om de versleutelde verbinding te bewerkstelligen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar OpenVPN. Deze is open-source en wordt door vrijwilligers nauwkeurig getest op potentiële zwakheden in het systeem. OpenVPN heeft ook een goede reputatie als het om snelheid en betrouwbaarheid gaat.

De PIA VPN ondersteunt OpenVPN en de oudere L2TP en IPSec. Ik zou die oudere twee niet gebruiken als het niet hoeft, maar het is fijn om de keuze te hebben. In de toekomst zullen VPN services waarschijnlijk overstappen op het nieuwe WireGuard protocol, maar dat is nog ver weg.

Servers en locaties

private internet access Servers en locaties

Met een Private Internet Access abonnement heb je toegang tot 13.761 PIA servers verspreid in 74 landen. Hoewel het exacte aantal servers kan fluctueren om in te spelen op de marktvraag is zo’n groot aantal servers een teken van de robuustheid van Private Internet Access. Het betekent ook dat je waarschijnlijk niet veel bandbreedte hoeft de delen met andere gebruikers.

Jouw privacy met Private Internet Access

VPN services adverteren te goeder trouw met privacy en veiligheid, maar soms niet geheel terecht. Wanneer je jouw internetverkeer omleidt via een VPN service, is er een kans dat de service toch allerlei soorten data van je bijhoudt terwijl je dat juist probeert te voorkomen.

Logs

Gelukkig nemen de meeste VPN services de privacy van hun gebruikers serieus. Private Internet Access is daar geen uitzondering op. Private Internet Access slaat geen gebruikersactiviteit logs op en profiteert niet van gebruikersdata. Volgens PIA is hun enige inkomstenbron is die van de abonnementen. Hoewel ik niks verdachts vond in hun privacy policy moet ik wel zeggen dat het een erg moeilijk te lezen document is. Private Internet Access zou er goed aan doen om zulke belangrijke informatie toegankelijker te maken.

Waar is Private Internet Access gevestigd?

Hoewel de digitale service die een VPN-bedrijf aanbiedt belangrijk is, mogen we niet vergeten de fysieke vestiging en de wettelijke bevoegdheid van zo’n bedrijf in acht te nemen. In het geval van Private Internet Access geldt dat het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten en dus onder de Amerikaanse jurisdictie opereert. De Verenigde Staten hebben geen verplichte gegevensbewaringwetten, maar het bedrijf moet wel reageren op gerechtelijke bevelen van de Amerikaanse regering.

Dat is geen vereiste voor andere VPN-bedrijven, die bijvoorbeeld in Costa Rica gevestigd zijn. Echter, Private Internet Access geeft aan dat ze behalve gebruikers e-mailadressen geen andere data hebben om op te geven. Het openbare jaarrapport bevestigt dat het bedrijf voor de 23 bevelschriften, dagvaardingen en gerechtelijke bevelen dat het heeft ontvangen sinds juni 2018 geen data heeft verstrekt.

Mijn gevoel

Ik heb verschillende vragen gehad en ik ben van mening dat je vooral zelf voor een VPN service de privacy policy door moet lezen. Als het niet goed voelt, kijk vooral ergens anders. Vertrouwen staat voorop als het om beveiligingsservices gaat.

Private Internet Access en Netflix

private internet access netflix

Veel streamingservices blokkeren VPNs, omdat streaming licenties zich limiteren tot landen. Zo is de show “Star Trek: Discovery” bijvoorbeeld alleen te bekijken met CBS All Access in de Verenigde Staten en Canada, terwijl hij voor de rest van de wereld op Netflix staat. Ik test altijd met Netflix vanwege de wijdverbreide populariteit van deze streamingdienst en het feit dat website bijzonder agressief is als het om het blokkeren van VPNs gaat.

Als je Netflix kijken via een VPN belangrijk vindt, is Private Internet Access een goede optie. De laatste keer dat ik het probeerde kon ik gewoon met een PIA server in de Verenigde Staten Netflix kijken. Het lukte ook met een VPN in Canada en in het Verenigd Koninkrijk, alleen Australië lukte dan weer niet. Ik vond dit nog steeds een verrassend goed resultaat.

Hoewel ik dus weinig problemen heb ervaren met streamen via de VPN kan dit elke keer weer anders zijn. Het kan zo zijn dat het soms wel werkt en soms helaas ook niet.

Browser extensies

Het is niet moeilijk om de Private Internet Access apps te gebruiken, maar het kan vervelend zijn om de hele tijd te moeten switchen tussen je browser en de VPN-client.

Net zoals ExpressVPN en NordVPN heeft Private Internet Access nu ook add-ons voor Chrome, Firefox en Opera, waardoor je vanuit je browser verbinding kunt maken met je PIA VPN. Hiermee scherm je wel alleen je browser verkeer af, maar als dit alles is wat je nodig hebt maakt het Private Internet Access wel veel makkelijker om te gebruiken.

De extensie is vergelijkbaar aan die van andere VPN’s, wat het makkelijk maakt om hem te gebruiken. Via een grote “connect” knop verbind je eenvoudig met de dichtstbijzijnde server, maar je kunt ook uit een lijst van PIA servers kiezen en je favorieten bewaren. Optioneel kun je ook de vertragingstijd per server weergeven.

Extra privacy tools kunnen ook voorkomen dat websites bij je locatie, camera of microfoon komen. Ze kunnen onder andere ook WebRTC leaks stoppen en Flash, cookies van derden, website referrers, hyperlink auditings en autofills uitzetten of blokkeren. Een fijne setup, maar gebruik hem wel met mate, want sommige websites werken niet als alles geblokkeerd wordt.

Conclusie: de simpelste beveiliging

Met zijn nieuwe interface matcht Private Internet Access het gebruikersgemak aan de technische expertise van de service. De verhoogde prijs maakt hem wel iets minder speciaal, maar dan kun je wel weer meer apparaten verbinden.

Privat Internet Access
Private Internet Access VPN
8.5 Totale score
Private Internet Access VPN

Private Internet Access is een robuuste VPN service met een fantastische nieuwe en gebruiksvriendelijke app die je met 10 apparaten tegelijkertijd verbinding laat maken met de PIA servers. Het is een aanrader voor grote families of huishoudens die over veel apparaten.

Gebruikersgemak
8
Stabiliteit netwerk
8
Prijs
8
Aantal beschikbare server landen
8
Flexibiliteit gebruik
8
Voordelen
 • Activering en verbinding met één muisklik.
 • Geavanceerde functies.
 • Snelle prestaties.
 • Meerdere betalingsopties.
 • Ondersteuning voor meerdere platforms.
 • VPN kill switch.
Nadeel
 • Geen enkele manier om het te proberen voor de aankoop.
 • Zeer weinig feedback over fouten.
 • Geen manier om specifieke servers te selecteren

Jesper is een absolute tovenaar als het gaat om informatie vinden van de VPN’s, en alles wat daarmee te maken heeft. Op jonge leeftijd bleek Jesper al een echte detective te zijn. Nooit terugdeinzend voor een zaak puzzelde hij alle stukjes bij elkaar. Tegenwoordig gebruikt Jesper zijn kwaliteiten voor ons als onderzoeker. Met Jesper als sterke aanvulling van ons team maakt hij het mogelijk de meest relevante informatie voor u te analyseren.

Graag horen we uw mening

   Laat uw reactie achter

   PrivacyEnBescherming.be