Er is zoveel keus op het gebied van VPN providers, om censuur te ontwijken, streamingdiensten te zien en veilig te kunnen internetten. Dan is de VPN van Proton een goede optie, waarom dit een goede optie is lees je verder in onze review!
Meld je aan voor een van de beste VPN providers beschikbaar. Gebruik de gratis versie om deze te testen, of maak gebruik van het niet-goed-goed-geld-terug garantie!
De achtergrond van Proton
De naam Proton komt je misschien bekend voor. Het is ooit begonnen als ProtonMail-dienst die ervoor zorgde dat bedrijfsmail veilig verstuurd werd. Ze zorgden voor privacy, anonimiteit en encryptie van de mails. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot ProtonVPN.
Het is een van oorsprong Zwitsers bedrijf en valt onder de hoepel van Proton Technologies AG. Het hoofdkantoor is gevestigd in Genève. Omdat ze onder de Zwitserse wet vallen, kunnen ze hun wet volgen inzake privacy. Ze hoeven bijvoorbeeld geen logs bij te houden.
Ze bezitten en beheren hun eigen servers, welke in verbinding staan met het eigen bedrijfsnetwerk. Ondanks dat deze provider onderdeel is van een groter bedrijf, opereren ze zelfstandig. Dat heeft als voordeel dat ze betrouwbaar overkomen en hun expertise in de juiste proporties gebruiken, zonder klanten te willen misleiden.
Veiligheid staat voorop bij deze VPN provider. Ze bieden een P2P-technologie aan, hebben een kill switch ingebouwd zodat je IP-adres niet op straat komt te liggen en andere technische functies die het werken met deze VPN mogelijk maken. Je hebt bijvoorbeeld toegang tot de servers in meer dan 54 landen. Je kunt volledig anoniem blijven en dat trekt velen aan, net als de volgende functies:
- Onbeperkte bandbreedte in het gratis plan
- Gebruik maken van streamingdiensten als Netflix met het betaalde plan
- No-log beleid
- Extra veiligheidsopties
- 30-dagen niet-goed-geld-terug garantie
Een passend plan voor iedere soort van gebruiker
Er zijn verschillende abonnementen te krijgen voor de VPN. De ProtonVPN ervaringen van het gratis plan vertellen ons dat dit niet de beste keus is. We zetten de plannen voor je op een rij.
- Free Plan: Om te proberen, is dit plan ideaal. Maar je hebt weinig ruimte om de provider op deze manier echt te testen. Uiteindelijk heb je met deze provider slechts beschikking over 1 VPN connectie. De snelheid is niet heel snel in vergelijking met de andere plannen. Er wordt nog wel de no-log policy toegepast.
- Basic Plan: Het basisplan is voor degenen die niet veel nodig hebben om geografische blokkades te omzeilen. Puur om beter beschermd te zijn op het internet en om geblokkeerde content te kunnen bekijken. Je hebt daarnaast 2 VPN connecties. De snelheid is sneller als het gratis plan, tot 10 Gbps, maar dit is nog niet snel genoeg. Bij dit plan is extra toegevoegd de P2P/BitTorrent support en de Adblocker zodat advertenties niet ongevraagd verschijnen. Dit plan voor een abonnement van een jaar. Een goed plan voor beginners of om uit te proberen.
- Plus Pla: Dit plan staat aangemerkt als beste keus. Het is veel uitgebreider als de bovenstaande plannen. Je hebt bijvoorbeeld toegang tot veel meer servers op veel meer locaties wereldwijd. Daarnaast heb je de beschikking over een maximum van 10 VPN connecties. Dit plan heeft ook een P2P/BitTorrent support en een speed tot 10 Gbps. Wat extra wordt aangemerkt bij dit plan, is de streaming service support. Hiermee heb je toegang tot de verschillende streams als Netflix, Disney+ en nog veel meer, waar je ook maar bent. Bij dit plan wordt er ook gebruik gemaakt van Secure Core wat betekent dat het internetverkeer over verschillende servers wordt geleid. Dit verkeer kan ook via de Tor over VPN geleid worden. Door een abonnement van 2 jaar te nemen, bespaar je nog meer. Namelijk 33% op de totale kosten.
- Visionary Plan: Dit plan is net zo uitgebreid als het plus plan. Maar het heeft een ding extra: ProtonMail Visionary account. Hiermee wordt je e-mail versleuteld en beschermd. Dit plan is geschikt voor bedrijven die graag alles beschermd willen hebben. Voor dit plan je een jaarabonnement afsluit, bespaar je 20% op het totale bedrag.
Geld-terug garantie
Er geldt een niet-goed-geld-terug garantie. Daar zit wel een grote MAAR aan. Mocht je het afgesloten abonnement binnen 30 dagen opzeggen dan wordt alleen het geld teruggestort van het ongebruikte abonnement. Als tegemoetkoming heeft Proton het zo geregeld dat je bij het gratis abonnement onbeperkte tijd krijgt om deze VPN uit te proberen. Wel met beperkingen, maar het geeft je wel een goed beeld of deze provider bevalt.
Kortingscoupons
Proton maakt gebruik van kortingscodes met behulp van coupons. Ze bieden deze niet vaak aan, het geldt meer voor klanten die ze tegemoet willen komen bij een klacht. De kortingscodes die ze zo nu en dan voor het gehele publiek aanbieden, zie je op hun Twitter of Facebook pagina. Ze waarschuwen voor nep coupons die worden aangeboden die niet op hun eigen website worden aangeboden.
Het aanbod van Proton VPN in vergelijking met andere providers
Eigenschap | Waarde |
---|---|
Zero-logs? | De data is veilig |
Werkt met torrents? | Hier is streamen beschermd en anoniem |
Netflix | US, UK, FR, AU, CA, DE |
Multi-login | 10 gelijktijdige connecties |
Aantal landen | 54+ |
Supported OS | Windows, macOS, Android, iOS, Linux, Router |
Geld terug garantie | 30 dagen |
Protocols | IKEv2/IPSec and OpenVPN |
Data verkeer | Onbeperkt |
Encryptie | Sterk: Military AES 256 bits |
IP Adressen | Onbekend |
Servers | 1,065+ |
ProtonVPN ervaringen met betrekking tot de volgende functies
Netflix en andere streams
Niet alle VPN’s geven je de mogelijkheid om streams als Netflix te kunnen openen, simpelweg omdat ze niet de juiste server hebben die helpt de geografische blokkade te omzeilen. ProtonVPN ervaringen laten zien dat het met deze provider wel mogelijk is.
Ze bieden de mogelijkheid om Netflix te kijken waar je op dat moment ook maar bent, zelfs in de Verenigde Staten. Hetzelfde geldt voor streams als HBO Max en Disney+. Het enige dat je hiervoor moet doen om dit te kunnen bekijken, is je abonneren op hun Plus plan. Doe je dit niet, dan heeft Netflix op den duur door dat je een VPN gebruikt en legt het je beperkingen op met wat je kunt kijken.
Laat Proton VPN torrenting toe?
Ze staan niet toe dat BitTorrent gebruikt wordt om illegaal content te downloaden. Het staat wel toe om legale content te downloaden. Waarom de VPN Proton voor torrenting gebruikt kan worden, heeft te maken met het feit dat ze geen informatie van hun gebruikers opslaan.
Omdat ze in Zwitserland gesitueerd zijn, betekent dat ze een van de strengst beveiligde data beschermingswetten hebben die er bestaan. Dat maakt het een ideale VPN provider voor het downloaden van torrents aangezien ze je identiteit verborgen houden voor derden.
Het omzeilen van censuur in China
In België hebben we misschien niet veel te maken met content dat China blokkeert. Mocht je dat voor je werk nodig hebben of voor een andere reden, VPN Proton geeft je de mogelijkheid om het censuur dat China opwerpt, te omzeilen. Door het juiste plan af te sluiten, kun je de geblokkeerde websites in dit land gewoon openen. ProtonVPN ervaringen laten zien dat ook je gebruikersgegevens worden beschermd. Dit geldt niet voor de gratis versie van het Proton VPN plan.
Hoe zit het met video games en de VPN?
Het is met VPN Proton mogelijk om video games te spelen. Dit werkt het beste als je een serverlocatie dicht bij je in de buurt kiest. De reden hiervoor is dat een server op een locatie dichtbij een lagere ping rate heeft. Hoe lager de ping, hoe sneller het dataverkeer is. Op een gratis VPN van Proton hoef je gamen niet eens te proberen. Dat zal niet werken.
De Proton VPN functies uitgelegd
De volgende functies die VPN Proton in zijn plan heeft zitten, zijn onmisbaar voor een veilige en goedwerkende VPN. Niet alle genoemde functies zijn beschikbaar in het gratis of basisplan.
- Secure Core: Deze functie verbeterd de privacy van gebruikers. Dit is een unieke functie van Proton. Het beschermd de gebruikers tegen netwerkaanvallen waar andere VPN’s de mogelijkheid niet toe hebben. Het verkeer van de gebruiker loopt via meerdere servers zodat je IP-adres en locatie niet te traceren valt.
- Adblocker: Adblokker, ook wel NetShield genoemd, is voor alle betalende gebruikers van de VPN Proton beschikbaar. Het blokkeert advertenties, malware en trackers. Zodoende blijft je internet snel werken en wordt deze niet vertraagd.
- VPN Accelerator: Dit is een nieuwe functie die helpt je internetsnelheid te versnellen. Je VPN verbinding wordt dankzij deze functie stabieler en het versnelt de speed. In sommige gevallen kan deze snelheid meer dan 400% verbeteren.
- DNS Lek Bescherming: Deze functie codeert je IP-adres waardoor niemand kan zien wat je doet. Zo blijft je veiligheid gewaarborgd als er onverwachts een beveiligingslek optreedt. Veel VPN providers maken hier gebruik van.
- Kill Switch en Always-on VPN: Mocht de verbinding tot de VPN server onderbroken worden, ook al is dit maar slecht voor een paar seconden, dan zorgt de kill switch ervoor dat je IP-adres verborgen blijft. De always-on functie maakt na een onderbreking automatisch opnieuw verbinding met een veilige VPN server.
- Tor over VPN: Deze functie geeft gebruikers de mogelijkheid om het internetverkeer met slechts een klik door het anonieme Tor-netwerk te leiden. Dit kan alleen met een betaald plan.
De werking van Proton op Windows
Je kunt de VPN van Proton op verschillende besturingssystemen gebruiken: Windows, MacOS, iOS, Android en Linux. Windows is de meest gangbare optie die gebruikt wordt. Het geeft veel configuratie opties aan zoals een kill switch, WireGuard en split-tunneling.
Interface
Om de app op Windows te gebruiken, hoef je niet veel moeite te doen. Het downloaden en installeren gaat vrij snel, zonder vervelende onderbrekingen. Zodra je het programma hebt gedownload, ziet het er professioneel uit. De wereldkaart die tevoorschijn komt kan in- en uitgezoomd worden. Je kunt met een klik op de muis bepalen welke server en locatie je kiest. De kaart kan ook weggeklikt worden zodat er een standaardlijst met locaties overblijft.
Er zijn veel mogelijkheden ingebouwd waaruit je kunt kiezen. De optie bijvoorbeeld om de snelste server in een land of locatie te kiezen, is ingebouwd. Je kunt zelf ook een willekeurige server kiezen die de kans op tracking verkleint. Het programma laat zien wat je IP-adres op dat moment is, hoelang je al verbonden bent met de geselecteerde server, wat je hebt gedownload en geüpload en wat de internetsnelheid is. Zodra je verandering ziet in de snelheid, weet je dat je van locatie of server moet veranderen.
Instellingen
Er zijn verschillende mogelijkheden om de instellingen aan te passen. Zo kun je belangrijke functies in- of uitschakelen. Dit kunnen bijvoorbeeld de kill switch of DNS Lek bescherming zijn. Voor Windows blijft de kill switch voortdurend aan staan. Ben je dus niet verbonden met de VPN Proton, is je internetverkeer altijd beschermd. De app op je desktop laat duidelijk merken dat je met de kill switch verbonden bent. Dit geeft je de mogelijkheid om de switch uit te zetten om eventueel bewerkingen te herstellen.
Gebruik van Proton VPN op andere apparaten
Diverse besturingsprogramma’s ondersteunen VPN Proton en hebben daar een app voor beschikbaar gesteld. Ze verschillen niet zoveel van elkaar. Bij Android bijvoorbeeld, staat de kill switch altijd aan in combinatie met de VPN. iOS heeft dan wel geen no split-tunneling, maar daar werkt de kill switch weer makkelijker op.
Mocht je meerdere devices hebben, het voordeel van Proton is dat je ze allemaal kunt bedienen op ongeveer dezelfde manier. Zo hoef je niet veel nieuwe handelingen aan te leren als je van je desktop naar je tablet gaat. OpenVPN bestanden kunnen individueel aangepast worden op de verschillende devices, deze ontbreekt alleen wel op het besturingssysteem van Linux.
Hoe snel en betrouwbaar is de VPN?
Snelheid van een VPN is eenvoudig zelf te testen. Om een goed beeld van de snelheid te krijgen, is het beter om dit op verschillende momenten van de dag te testen. Bij VPN Proton zal je merken dat hoe verder je van de server af zit, hoe langzamer de VPN werkt. Het Plus abonnement en het Visionary plan bieden de snelste snelheid aan: tot 10 Gbps.
Eerder hebben we al genoemd dat als je games speelt, je ping snelheid laag moet zijn. Om dit te bereiken, is het beter een server dichtbij je eigen locatie uit te kiezen. De verbinding van de Secure Core functie loopt via verschillende servers. Ondanks dat, nam de snelheid niet veel af.
Uiteindelijk heeft Proton niet de snelste snelheid in vergelijking met andere VPN’s. Naast de snelheid, kun je ook de DNS lek testen. Door dit te testen, kun je erachter komen of je VPN verbinding dit support of niet. DNS staat voor Domein Naam Systeem en zorgt ervoor dat de domeinnaam die je gebruikt, wordt veranderd in een IP adres die computers gebruiken. Ze zorgen dat je IP adres niet zichtbaar wordt voor anderen en dat je domeinnaam niet gedeeld wordt.
Klantenservice en het bieden van hulp
Wat je misschien niet verwacht van zo een groot bedrijf als Proton, is dat de klantenservice omslachtig verloopt. Je kunt namelijk geen rechtstreeks contact leggen met een persoon via de telefoon of via een live chat. Als er een vraag of probleem optreedt, moet dit via de FAQ op hun website of via een contactformulier die je via de e-mail verstuurt.
Binnen 24 uur moet je antwoord terug verwachten. Ze geven naast het juiste antwoord ook andere oplossingen in het geval je probleem niet opgelost wordt met het eerste antwoord. Je vraag wordt goed beantwoord, maar dit is niet de meest prettige manier.
ProtonVPN ervaringen in vergelijking met andere VPN’s
Proton VPN vs ExpressVPN
Dit zijn beide populaire VPN providers met een groot klantenbestand. Toch verschillen ze behoorlijk van elkaar. ExpressVPN biedt een beter en sneller VPN protocol aan, terwijl Proton nog steeds gebruik maakt van OpenVPN. Qua het bieden van privacy zitten ze op dezelfde lijn.
Proton VPN vs NordVPN
Ook deze twee namen zijn gewaagd aan elkaar. Proton biedt zeer goede privacy aan. Toch is NordVPN sneller, heeft meer functies en is goedkoper. Maar Proton biedt wel een gratis abonnement aan, in tegenstelling tot NordVPN.
Proton VPN vs SurfShark
Beide providers hebben goede functies maar lopen uiteen in wat ze aanbieden. VPN Proton biedt een goede privacy en lekbescherming aan en heeft meer servers en locaties tot zijn beschikking. De ProtonVPN kosten zijn hoger als die van SurfShark. SurfShark biedt ook handige functies aan die voldoende zijn voor het gebruik van deze VPN.
Conclusie van de Proton VPN review
Er zijn veel ProtonVPN ervaringen te vinden en die zijn uiteenlopend. Wij persoonlijk vinden dit geen slechte keus als VPN provider. Het heeft alles wat je van een VPN nodig hebt. De app is niet moeilijk te gebruiken en de privacy wordt goed beschermd.
Natuurlijk zou het iets goedkoper kunnen, maar de ProtonVPN ervaringen laten zien dat het gratis plan de moeite van het proberen waard is. Zoek je een snellere VPN? Dan verwijzen we je naar ExpressVPN.