Vragen applicaties tegenwoordig of u een twee factor authenticatie wilt instellen, maar heeft u geen idee wat het precies inhoudt? Wilt u er wat meer informatie over hebben aangezien het uw gegevens beter zou kunnen beschermen? Geen enkel probleem, we leggen alles wat u over 2fa moet weten uit in deze blog!
Sluit vandaag nog een abonnement af voor 1Password en geniet van een 30 dagen geld terug garantie. We hebben een exlcusieve korting voor lezers die een 2 jaar plan kiezen!
Laatst geupdate op: 1 November 2024
Wat is 2 factor authenticatie
Waarschijnlijk bent u bij deze blog aangekomen doordat u op google een van de volgende dingen opgezocht heeft: “Wat is 2fa”, “2fa betekenis” of “Wat betekent 2fa”. Dit komt doordat er meer en meer applicaties deze vorm van beveiliging gebruiken.
Twee factor authenticatie is een manier waarop de identiteit van de gebruiker die toegang wilt krijgen tot een account, geverifiëerd kan worden. Dit wordt op verschillende manieren gedaan aangezien er verschillende mogelijke authenticatie factoren bestaan. Op deze manier kan een applicatie of een account er zeker van zijn dat de rechtmatige eigenaar toegang tot dit account probeert te krijgen.
Waarom is twee factor authenticatie belangrijk?
Nu u een antwoord heeft gekregen op de vraag: “2fa wat is dat” kunnen we u ook uitleggen waarom een 2 factor authenticatie belangrijk is! Over het algemeen is het een extra manier om uw persoonlijke gegevens en accounts veilig te houden. Wanneer uw wachtwoord dan bij een datalek bekend wordt gemaakt, hoeft u zich niet meteen zorgen te maken. Wanneer u 2 factor authenticaite ingeschakeld heeft, zal de derde partij namelijk nog een extra code of wachtwoord moeten hebben voordat hij of zij toegang krijgt tot uw account! Op deze manier zult u veel minder snel een slachtoffer worden van oplichters die uw account proberen te hacken om uw financiële middelen te beroven!
Wat is multi factor authentication en welke authenticatie factoren bestaan er?
Nu u weet wat de 2fa betekenis is, kunnen we het hebben over de verschillende soorten authenticaties die er bestaan. Deze verschillende manieren zorgen ervoor dat derde partijen minder snel aan uw gegevens kunnen komen.
Twee factor authenticatie code die u alleen heeft
De meest gebruikte manier van twee factor authenticatie is door gebruik te maken van een twee factor code die enkel gekend is door u. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af: “Wat is een 2 factor code?”. Dit is een extra code in de vorm van een wachtwoord, het antwoord op een geheime vraag of een pincode die u alleen weet.
2 factor authenticatie apparaat
Een andere 2fa betekenis is dat u zelf op het moment van inloggen een wachtwoord genereert met een authenticatie apparaat. Wanneer u zich wilt inloggen zult u met dit apparaat een wachtwoord moeten genereren waardoor u toegang tot uw accounts kunt krijgen. Tegenwoordig hebben de meeste organisaties applicaties waardoor het eenvoudig op iemand zijn of haar mobiele telefoon geïnstalleerd zou kunnen worden!
Biometrische 2 factor authenticatie
De meeste mobiele telefoons en laptops hebben tegenwoordig een manier om de biometrische gegevens van een persoon te controleren. Deze functionaliteiten kunnen ook gebruikt worden als 2 factor authenticatie! Op deze manier zal je apparaat je vinger afdruk controleren of je gezicht scannen om je toegang te geven tot je accounts.
2 factor authenticatie zal een combinatie zijn van uw normale wachtwoord en een van de bovenstaande factoren. Multi factor authenticatie kan meerdere verschillende van de bovenstaande factoren kiezen!
Hoe werkt een 2 factor authenticatie?
Nu u weet wat de two factor authentication betekenis is, kunnen we u ook uitleggen hoe dit principe precies werkt. Wanneer u zich probeert in te loggen op bijvoorbeeld een social media account, zult u dit moeten doen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is de eerste factor, hierna zult u een extra verficatie stap doorlopen met bijvoorbeeld een code of een gezichtsscan. Dit is de tweede factor en zodra u in beide stappen geverifiëerd bent zult u pas toegang krijgen tot uw account.
Onderdelen van twee factor authenticatie
We weten nu wat de 2fa betekenis is, kunnen we u ook uitlegen wat de verschillende elementen zijn van deze verificatie. De naam zegt het eigenlijk zelf al, bij een twee factor authenticatie heeft u 2 factoren die kunnen verifiëren of u wel toegang tot dit specifieke account heeft.
Het eerste element is natuurlijk het account en het originele wachtwoord. Deze heeft u altijd nodig om in te kunnen loggen op verschillende websites. Het volgende element is meteen ook de tweede factor, dit kan in de vorm zijn van een code die via een SMS bericht wordt doorgestuurd.Het kan ook bijvoorbeeld een biometrische scan van uw gezicht zijn. Zonder deze stap zult u geen toegang kunnen krijgen tot uw account!
Wat is 2fa en welke soorten bestaan er?
We hebben uw vraag “wat is 2fa” nu volledig beantwoord. Het enige wat u nog zou moeten weten is welke soorten er bestaan of op welke manieren de 2fa betekenis gerealiseerd kan worden. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop u uw account kunt beschermen. Een korte lijst van verschillende soorten 2fa zijn:
- Eenmalige wachtwoorden
- Biometrische scanners
- Verificatie codes
- Qr-codes
- Hardwarde tokens
Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar ze zullen allemaal uw account op een betere manier kunnen beveiligen! Wilt u er meer over weten? Dan kunt u er alles over lezen in deze blog!
Wat is 2fa en hoe werken de “hardware” tokens
Een van de manieren om de 2fa betekenis te realiseren is een Hardware token. Wanneer u op google op zoekt “wat is 2fa” krijgt u dit waarschijnlijk vaak als voorbeeld. Een hardware token is een klein apparaatje dat de gebruiker overal met zich mee kan nemen. Dit apparaat zal een uniek wachtwoord of een unieke code genereren wanneer de gebruiker de juiste pin ingeeft. Om het nog veiliger te maken zal de Hardware token iedere 30 seconden een nieuwe unieke code aanmaken!
Twee factor authenticatie voor mobiele apparaten
Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw smartphone te vergrendelen met 2 factor authtenticatie! Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat u een pincode moet invoeren en een vingerafdruk of een gezichtsscan moet geven. Ook zijn er verschillende apps waarbij je gevoelige gegevens kunt opslaan met een wachtwoord en hier een 2fa voor kunt instellen!
Pushmeldingen voor twee factor authenticatie
Nu u een antwoord heeft op “wat is 2fa” en u weet dat u het op mobiele apparaten kunt gebruiken. Het is ook belangrijk dat we u verteleln dat u de meldingen voor deze authenticatie pogingen kunt inschakelen. Wanneer iemand dan op uw account wilt inloggen, krijgt u hier altijd een melding van met bijvoorbeeld de eenmalige code. Op deze manier kunt u altijd weten of iemand op uw account probeert in te loggen!
Is 2 factor authenticatie veilig om te gebruiken?
De 2fa betekenis is dat uw accounts een extra beveiligingslaag krijgen! Dit zorgt ervoor dat uw accounts minder snel slachtoffer worden van een hacker. De meeste diensten hebben ingebouwde systemen om 2fa in te schakelen. Het wordt echter wel aangeraden dat er steeds een ander wachtwoord gebruikt voor al uw verschillende accounts.
Conclusie
Doordat er steeds meer hackers zijn en deze ook steeds slimmer worden, is het hebben van een sterk wachtwoord bijna niet voldoende. Daarom kunt u best voor al uw verschillende accounts een extra beveiligingslaag toevoegen zodat u uw persoonlijke gegevens zo goed mogelijk kunt beschermen. Dit kunt u doen met 2fa! Maar nu heeft u waarschijnlijk de vraag: “Wat is 2fa?”
Het antwoord op de vraag “Wat is 2fa” is vrij eenvoudig! De 2fa betekenis is: 2 factor authenticatie, en betekent dat u naast het hebben van een gebruikersnaam en wachtwoord, ook nog een andere vorm van authenticatie nodig heeft voordat u kunt inloggen op uw accounts. Dit zorgt ervoor dat uw accounts veel minder snel slachtoffer worden van hackers met slechte bedoelingen!
Doordat niet alle diensten deze 2fa aanbieden, zijn er verschillende andere organisaties zoals 1Password die deze tweede laag van beveiliging kunnen toevoegen aan uw persoonlijke gegevens! Beveilig vandaag nog uw persoonlijke of gevoelige gegevens.